旬のおすすめ|in season!

Title: ほんさか。
Fri 22nd Sep 2023 [12:31]
Name: kaikaya bts
皆様こんにちは。
とうとう夏が終わってしまった感じですね、、、悲しい。一年中夏でも良い私にとって9月は悲しい季節です。もう汗だくになってからのあらかじめ18℃設定した冷蔵庫の様な部屋に入って「涼しいーっ!」とか言うあの楽しみも10か月間おあずけなんですね。しかも人気料理の生トウモロコシのかき揚げももう終売、、、。しかし悪い事ばかりじゃない。秋から冬にかけて美味しくなるものは沢山ある。
今日は遠く小笠原父島から来たアカハタのご紹介です。
彼らは鱗鰓腸を取り三枚に卸してコースのグリルに使います。歯応えがプリっとして、皮目が香ばしく、とっても美味しい魚です。
ご来店お待ちしております。

AKAHATA
They (red grouper) came from Chichijima Island in Ogasawara Village, 1000 km from Tokyo. But surprisingly, Chichijima is in Tokyo. Tokyo is surprisingly large, isn't it?

Title: ほんさか。
Sat 22nd Jul 2023 [12:05]
Name: kaikaya bts
「おじさん」とは日本における中年男性の一般的呼名(少々の軽蔑、あるいは逆の親しみの意味を含む)。この魚は2本の顎髭がある事からそのように呼ばれます。でも「おじさん」と呼ばれてる内はまだ良い。「お爺さん」と呼ばれ始めたら自分の通ってきた人生を振り返える時期が来たと言う事。でもでもお兄さん時代はせいぜい20年、オジサン時代もせいぜい25年、お爺さん時代はヘタすると30年以上。
これから何年間「お爺さん」って呼ばれるか楽しみ‼
と言う事で、この魚の本名は「ひめじ」です。世界遺産とは無関係です。

"OJISAN" is a common name for middle-aged men in Japan (with a bit of disdain or inverse familiarity).
The fish is so called because it has two beards.
But it is still good to be called "OJISAN. When you start being called "OJII-SAN," you have to look back on your life.
So, the real name of this fish is "HIMEJI". It has nothing to do with the Japanese castle in the World Heritage Site.

Title: ほんさか。
Sat 15th Jul 2023 [12:20]
Name: kaikaya bts
皆様こんにちは。
カマス、舌平目、メバル、鮑など、赤と黒の違いで区別され、格差の付く魚介類は数々あれど、「ムツ」ほど格差の激しい魚は他にはありません。しかも、それは味の格差ではなくマスコミのふれ込み・過大宣伝による人気の格差であります。なので今日はこの不当に扱われている 黒ムツ君達を我が家に招待致しました。 小柄な子達ですのでグリルでお出しします。ではでは
There are a number of seafood species that are differentiated by the difference between red and black, such as barracuda, tonguesole, flatfish, rockfish, and abalone, but no other fish is as differentiated as the "MUTSU". Moreover, it is not a disparity in taste, but a disparity in popularity due to mass media publicity. Today, I brought home them "KURO-black-MUTSU" that treated unfairly.

Incidentally, "red" trades at three to four times the price of "black".

Title: ほんさか。
Sat 17th Jun 2023 [11:41]
Name: kaikaya bts
梅雨の晴れ間。
今日は早朝からドピーカンで豊洲を通り越して九十九里まで行きたい気分でした。この魚たちは「鮮魚のグリル 開花屋スタイル」としてテーブルに上がります。

A break in the rainy season.
It was sunny from early morning today and I felt like going past the fish market to the surf point. These fish will be served on your table as "Grilled Fresh Fish KAIKAYA Style".

Title: ラディカルラディシュ。
Fri 09th Jun 2023 [11:53]
Name: kaikaya bts
開花屋のラディシュの消費量は半端ありません。毎日飾り切りしているお陰で皆とても器用になりました。でも、生き方は不器用なのかも、、、、

KAIKAYA's consumption of "Red ball Radish" is enormous. Thanks to the fact that we make this every day, we have become very dexterous. But our way of life may be clumsy. 、、、、